GESCHIEDENIS

TERUG NAAR OVERZICHT: GESCHIEDENIS

Bloeiende Tijden

J. van Zadelhoff

J.H. van Zadelhoff

Op het moment dat J.H. van Zadelhoff’s zoon, R. van Zadelhoff, zich bij het bedrijf voegde, had het veilinghuis grote naamsbekendheid gekregen en kwamen er gedurende de jaren die volgden vele interessante inboedels onder de hamer, zoals de nalatenschappen van o.a. kunstenaars zoals Jacob Dooijewaard, G. Kaude­rer, Henry van den Velde, beeldhouwer J. Polet, en kunsthistoricus W. J. Rust, etc.

Tevens werden er vaak veilingen op locatie georganiseerd zoals het door Cuypers ontworpen landgoed Flevo­rama met de inboedel van Dudok van Heel, het Oranje Hotel te Soest, de collectie schilderijen van Flip Hamers te Korten­hoef, Villa Heux te Bussum, Collectie J. A. Bakker te Friesland, Villa de Berk te ‘s Graveland, etc.

In 1990 werd een Byzantijns-Romeinse munten- en penningen collectie verkocht voor 360.000 gulden. In 1997 werd een Mig 23 straaljager ter veiling gebracht. Het 17 meter lange en 12.500 kilo wegende gevechtsvliegtuig van het voormalige Oost-Duitse leger was ontdaan van zijn vleugels om het vervoer eenvoudiger te maken.

De Mig 23 straaljager met een nieuwwaarde van f 21 miljoen, werd tijdens de juniveiling van antiek, meubilair en kleingoed (!) geveild. De richtprijs lag tussen de f 35.000 en f 55.000. De gelukkige eigenaar van het gevaarte werd uiteindelijk Tjakka-goeroe Emile Ratelband die voor f 56.000 een bizarre aandachttrekker in bezit kreeg voor de promotie van zijn managementtrainingen.